Este posibil să fi văzut diverse acronime din trei litere, cum ar fi RTF, PNF, PNP, ARF și KIT, atunci când te-ai uitat peste specificațiilor diverse aeromodele radiocomandate. Dar ce înseamnă aceste acronime?

La început, pot părea confuze, dar, ca începător, sunt exact ceea ce ar trebui să cunoști. Aceste acronime îți vor spune două lucruri: ce componente sunt incluse și cât de multe cunoștinte de asamblare sunt necesare.

COMPONENTE INCLUSE CU ACHIZIȚIA

Nivel de asamblareNivel pilotTransmițătorReceptorAcumulatorMotorESCServo
RTFÎncepător✔️✔️
✔️
✔️
✔️
✔️
PNPÎncepător-Mediu


✔️
✔️
✔️
PNFÎncepător-Mediu



✔️
✔️
✔️
ARFMediu-Avansat





KITAvansat






Versiunea RTF

Avioanele care sunt etichetate RTF sau Ready-to-Fly vin cu tot ce aveți nevoie în cutie. În general, sunt privite ca „modele de jucărie” și sunt o alegere excelentă pentru începători, deoarece sunt relativ mai ieftine și necesită puțin sau deloc asamblare.

În timp ce modelele RTF pot servi ca o cale rapidă în zborul radiocomandat (RC), ele nu ating aspectele mai sofisticate ale hobby-ului, cum ar fi configurarea aeromodelului sau a transmițătorului sau posibilitățile nesfârșite de upgrade și modificări.

Versiunea PNF sau PNP

PNF (Plug-N-Fly) și PNP (Plug-N-Play) sunt în esență aceleași și necesită achiziționarea separată a unui transmițător, a unui receptor și a bateriilor. Majoritatea pasionaților preferă modelele PNF/PNP, deoarece sunt mai flexibile când vine vorba de alegerea radioului și permit mult mai multe modificări în comparație cu un model RTF.

În timp ce modelele PNF/PNP sunt puțin mai complexe decât modelele RTF și necesită o asamblare moderată, recomandăm în mod normal începătorilor să achiziționeze pentru prima dată un model PNF/PNP. Nu numai că un model PNF/PNP vă ajuta să vă obișnuiți mai rapid cu aeromodelismul radiocomandat, dar, pe termen lung, sunt, de asemenea, mult mai versatile și vor aduce mai multe satisfacții.

Versiunea ARF

Modelele ARF (Almost-Ready-to-Fly) sunt destinate pasionaților experimentați și nu sunt recomandate nimănui fără cel puțin doi-trei ani de experiență. Desemnarea, denumirea poate fi puțin înșelătoare, deoarece „Aproape gata de zbor” poate implica puține sau deloc cunoștințe anterioare necesare - cu toate acestea, nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr.

Un model ARF este construit în întregime la exterior, totuși, este gol în interior. Acest lucru înseamnă practic că va trebui să achiziționați și să instalați singuri majoritatea, dacă nu toate componentele electronice. Aceasta poate include, dar nu se limitează la: instalarea unui sistem radio, instalarea unui sistem de alimentare, instalarea servomecanismelor, instalarea unui ESC, articularea suprafețelor de control și montarea tren de aterizare și multe altele...

În timp ce s-ar putea să vă gândiți că nimeni nu și-ar dori o astfel de povară, un model ARF este de fapt alegerea preferată pentru adevăratul hobbyist. Un model ARF vă permite în esență să construiți un aeromodel pe placul vostru.

Versiunea KIT

KIT-urile pentru avioane RC sunt orientate către pasionații care se bucură de procesul de construcție al unui aeromodel la fel de mult ca și de zbor. Pe vremuri, toate avioanele RC veneau la nivelul KIT de construit. 

Un kit poate fi atât un aeromodel din lemn de balsa pentru începători sau avansați, cât și un aeromodel din spumă EPO.

În timp ce este inclus un manual sau plan de lucru, este necesar totuși un grad ridicat de înțelegere a procesului de construcție, răbdare și cunoștințe aviatice. KIT-urile nu sunt pentru toata lumea, dar pentru foarte mulți pasionți, KIT-urile sunt singurul mod prin care hobby-ul devine complet. Vei învăța foarte multe despre aeronautică și te vei bucura în final și de zbor. KIT-urile sunt pentru toate vârstele și nivelele de experiență. Important este să îl alegi pe cel care ți se potrivește cel mai bine.