Incepand cu 31 decembrie 2020, atat in Romania cat si in Uniunea Europeana au intrat in vigoare noile norme privind aparatele de zbor fara pilot, inregistrarea si operarea acestor aparate. Aici ne referim atat la cunoscutele drone cat si la alte tipuri de aparate de zbor cu aripa fixa (aeromodele). Pentru a simplifica explicatiile le von numi generic "drone".

Ce trebuie sa stii pentru inceput

Dronele se împart acum în 3 categorii, în funcție de greutate: sub 250g, între 250g și 2kg, între 2 și 25kg. Incepand din 2023, dronele vor fi clasificate de la C0 la C4, diferențierea făcându-se tot în funcție de greutate.

Toate dronele trebuie înregistrare în platforma AACR. Înregistrarea este gratuită, nu este necesară pentru dronele de jucărie. Pentru dronele mai grele de 250 de grame este necesară obținerea unui atestat în urma parcurgerii unei bibliografii online. Și acesta se obține tot gratuit.

Există 3 categorii de zboruri: OPEN, SPECIFIC și CERTIFIED.  OPEN – zbor în zonele declarate „deschise”, fără aprobări suplimentare. Aici există 3 subcategorii: A1, A2 și A3, corelate cu greutatea dronei. SPECIFIC – zbor în zonele restricționate, cu aprobare de la AACR. CERTIFIED – operațiuni de mare risc, drone tip taxi, drone de transport etc.

Când este considerată jucărie o aeronavă fără pilot la bord ?

O aeronavă fără pilot la bord este considerată jucărie atunci când este destinată copiilor de până la 14 ani și respectă prevederile Directivei 2009/48/EC. Conformarea unei aeronave fără pilot la bord cu directiva mai sus menționată se bazează pe declarația de conformitate emisă de producător.

Cum si unde inregistrezi drona ?

Înregistrarea dronelor se face în platforma RPAS/AACR.  Vei primi un cod unic pe care trebuie să îl printezi și să îl afișezi pe dronă într-un loc vizibil: scris negru pe alb, font ARIAL, dimensiune minim 14pt. Această înregistrare este suficientă pentru zborul în zonele OPEN.

Cum obtin atestatul de pilot ?

În platforma RPAS/AACR vei găsi secțiunea Pilot UAS unde îți sunt oferite materiale de training pe care trebuie să le parcurgi ca să poți obține atestatul. Vei avea nevoie de acest atestat pentru a pilota drone mai grele de 250 de grame. Bibliografia cuprinde regulamentul de zbor dar și alte norme de aplicare a acestuia. Sunt informații de bază, utile zborurilor cu drona în condiții de siguranță, dar și câteva detalii specifice aviației, care pot fi aplicate și în domeniul UAS.

Exista, practic, două certificări pe care le poți obține:

1. certificarea generală A1/A3, pentru zboruri în afara orașelor și

2. certificarea A2, care este mai complexă și îți permite să zbori în orașe, dar cu anumite limitări (la o distanță maximă de clădiri și zone locuite). 

Care este diferența între atestatele pentru subcategoriile OPEN A1/A3 și A2?

Obținerea atestatului A1/A3 îți permite să zbori drone cu o greutate până în 500 de grame, în zonele OPEN A1 și A3, așa cum sunt prezentate în tabelul de mai jos.

Obținerea atestatului suplimentar A2 este necesar dacă vrei să zbori cu o dronă cu o greutate între 500g și 2kg și în zonele rezidențiale/urbane din spațiul OPEN. Atestatul pentru A2 nu se poate obținere fără finalizarea instruirii (examen) la A1/A3.

Clasificarea dronelor si a scenariilor de zbor

În funcție de greutatea fiecărei drone, există categorii operaționale (scenarii de zbor) în care ele pot zbura. O dronă sub 250 de grame poate zbura în toate subcategoriile, pe când una de peste 500 de grame doar în A2 și A3.

Zonele de zbor

Zona de zbor OPEN – poți zbura fără aprobări suplimentare, pe cand in zona de zbor SPECIFIC – sunt necesare aprobări/evaluări suplimentare de la AACR. Consultă această hartă unde sunt prevăzute zonele restricționate din Romania, conceputa de ROMATSA.


Zonele OPEN sunt toate în afara poligoanelor/cercurilor din harta de mai sus. În aceste zone poți zbura fără să ai nevoie de nicio aprobare, respectând regulile de bază: nu la o altitudine mai mare de 120 de metri, nu în afara razei vizuale, nu peste mulțimi de oameni. 

Dacă este trecută înălțimea de 120m ca limită inferioară, atunci zborul în categoria OPEN este permis, fără să fie restricționat. Zonele mari colorate MOV sunt zone în care au loc și exerciții militare. Multe dintre ele au restricții de la 120m în sus, dar fiecare are specificul ei.

Cateva linkuri utile

Legislatie

Ghid privind condițiile de planificare și desfășuare a activităților de zbor în care sunt implicate aeronave fără pilot la bord (drone, UAS, aeromodele) în spațiul aerian național/european, ulterior datei de 31.12.2020

Autoritatea Aeronautica Romana - sectiunea drone

Harta ROMATSA

Platforma RPAS/AACR de înregistrare a dronei

Toate astea ti se par complicate?

Nimic mai simplu! Zborul planat folosind aeromodele din balsa, acoperite cu hartie cu sau fara motor de cauciuc, sunt alegerea ideala pentru initiere in hobby. Nu trebuie decat sa inveti sa construiesti si sa zbori folosind lemn, hartie si vant :) Click aici pentru kiturile de construit din lemn de balsa.