Stii ca un hobby poate sa iti aduca si multe beneficii, indiferent daca sunt de ordin mental, social sau fizic? Si mai ales, indiferent de varsta.

In timp, modelismul ca hobby s-a schimbat si s-a diversificat. Si asta este bine pentru ca este mult mai accesibil. Fiind vorba mai mult despre un set de aptitudini, exista diferente de abordare si de cele mai multe ori, un kit de construit foarte bine documentat ii poate ajuta pe majoritatea pasionatilor.


Constructia de modele la scara poate fi o activitate extrem de captivanta. Te intrebi care ar fi avantajele?

Te eliberezi de stres

Pe scurt, este un hobby care te face sa te concentrezi exclusiv pe proiectul tau. Mai mult, tu hotarasti cat timp aloci acestui lucru, dar cert este ca vei fi acolo, doar pentru acea activitate. Iti eliberezi mintea de problemele de peste zi si indiferent daca petreci cinci minute sau o ora, acel timp este extrem de important pentru creier.

Este si despre familie

Am intalnit nenumarati bunici care construiesc impreuna cu nepotii lor. Indiferent daca sunt kituri de plastic sau modele de arhitectura, ei sunt impreuna si ii capaciteaza si pe ceilalti sa li se alature. Spre exemplu, unii dintre clientii nostri numesc modelele de arhitectura "jocuri". Tendinta noastra este mereu de a spune ca nu sunt jocuri, dar discutand am aflat ca le numesc asa tocmai pentru ca ajung sa fie construite in familie, ca un joc. Timpul petrecut impreuna alunga singuratatea, indiferent de varsta.

Vei fi mai increzator

Este despre stima de sine. Sentimentul pe care il ai dupa ce ai terminat un proiect poate fi unul destul de greu de atins intr-o alta activitate. Este un sentiment de realizare si de mandrie ca ai putut duce la capat un anumit proiect. 

Dobandesti multe, multe abilitati sau "skill-uri"

Indiferent de proiect, modelismul nu va fi o sarcina usoara. Ceea ce inseamna ca in timp vei dobandi anumite aptitudini. Ca in orice proiect, va trebui sa parcurgi o serie de etape si fiecare din aceste etape va necesita abilitati diferite care pot fi consolidate in timp. Din acest motiv am construit grupul de discutii pe Facebok ce se numeste Modelism Romania. Si tot din acest motiv nu incurajam deloc concursurile, criticile si orgoliile care sunt destul de comune in randul comunitatii modelistice - tocmai pentru ca oameni diferiti, cu abilitati si experiente diferite trebuie incurajati sa progreseze.

Si cand vorbim despre abilitati, vorbim despre: documentare si cercetare, planificare, tot felul de operatiuni de bricolaj precum prelucrare, finisare, lipire, vopsire, accesorizare.

Si da, hobby-ul inseamna relaxare.