Wargames? 

In general se numesc jocuri de strategie cu miniaturi sau figurine istorice. Probabil ca asa s-ar numi foarte correct in romaneste. In engleza se numesc “wargames”. Atentie insa: a nu se confunda cu jocurile pe calculator. De aceea multi pasionati le spun mai elaborate “Miniature Wargames”. Deci acum poti intra pe google si poti cauta informatii. Dar nu ne vei gasi pe noi, asa ca retine si site-ul nostrum :)
E un hobby sau pur si simplu un joc?

Este un hobby popular in tarile vestice. Nu este vorba doar despre un simplu joc. Acest hobby are multe “subdiviziuni”. Partea de joc de strategie vine atunci cand ai construit o armata si doresti sa infrunti oponentii pe campul de lupta. Care poate fi o simpla masa sau mai complicat, o dirorama completa cu elemente de relief, vegetatie, cladiri … Si cu un set de regululi prestabilit. Care pot fi simple sau complicate. De cele mai multe ori jucatorii aleg o anumita perioada istorica sau chiar un anumit moment istoric pentru a recrea in miniature o batalie celebra.

Dar pana atunci, placerea asamblarii, pictarii si a colectionarii figurinelor este mult mai raspandita in lumea pasionatilor. 
De ce am nevoie?

Desigur, trebuie sa alegi soldatii si de obicei acestia vin in seturi de plastic sau metal. Spre exemplu sunt foarte populare seturile de plastic din care se pot obtine circa 30 de figurine. Acestea se asambleaza in diverse posture, deci sunt diferite. De aceea le avem si noi in stoc.
Am auzit de 28mm. Ce reprezinta?

Este cea mai populara scara in acest hobby. Poate parea mic, dar nivelul de detaliere este foarte mare si pot fi integrate usor intr-un joc. Este aproximativ scara 1:64. Pe intelesul tuturor, 28mm x 64 = 1792 mm … hmmm … e chiar inaltimea unui om de aproape 1,80m, nu-i asa?
De ce unelte am nevoie?

Nu sunt prea multe. Noi iti recomandam sa ai un cutter de modelism de o calitate buna. Se foloseste pentru a decupa elementele mici de pe ramele de plastic. Dupa aceea ai nevoie de un adeziv bun pentru plastic. Tip Superglue. Apoi, daca vrei sa le vopsesti (nu e musai sa o faci) … dar daca vrei sa arate foarte bine ai nevoie de un set de start pentru vopsele. Sunt vopsele acrilice, cu pigment intens. Un set de start poate contine o pensula, cateva culori de baza si, destul de tare, un effect de umbrire. De ce? Pentru ca in final, folosind acest effect de unbrire vei da adancime detaliilor soldateilor. Si mai e ceva. Iti trebuie si un “primer”.
Acum chiar nu inteleg ... ce este un primer?

Primer sau baza e cam tot una. Este nevoie sa dai un strat de primer pe miniature inainte de vopsire pentru ca vopseaua sa poata Adera mai bine. In romaneste cred ca ii mai spune si grunduire. Deci e un grund pentru miniaturi.


Hai sa incepem!

Al Doilea Razboi Mondial iti suna bine? Iti recomandam un set complet de wargaming sau doar cativa soldatei. Iar daca vrei alta perioada istorica, ti-am pregatit Dacii si Romanii. De la nobili daci, luptatori cu falx, cavaleri sarmati si pana la intregi legiuni romane. Il avem chiar si pe regele Decebal in miniatura.